Hakas Türkleri'nde saçla ilgili Şaman inanışları


Hakaslar, diplerinde kut olduğuna inandıkları için, çok sık saç kesmezlerdi. Kesilen saçların ateşe atılması, atılan saç sayısınca kut yitirilmesine yol açacağından uygun bulunmazdı. Saçlarını bir nedenden ötürü ateşe atan Hakas; "keçinin boynuzu göğe, devenin kuyruğu yere değdiğinde görüşürüz" demelidir. Bu uygulama kadın, erkek, herkes için geçerlidir. Böyle söylenirse hep genç kalınacağına inanılır.
Tengricilik inanç sisteminde, saçların kuşlar tarafından alınıp gidildiğine inanılır. Şaçların yere saçılmaları durumunda, kuşların ayaklarına dolaşacakları ve bu durumda öteki alemde hesap soracaklarına inanılır. Ayrıca Hakaslar saça basmanın baş ağrıtacağına inanırlar.
Anadoluda'da yukarıdaki inançlar hala canlıdır. Saç ateşe atılmaz, yere saçılmaz, saça basmak baş ağrıtır ve uğursuzluk getirir. Ayrı olarak Anadolu'da, abisi veya erkek kardeşi olan kızın ikindiden sonra saç yıkaması uygun değildir derler. Bu, binlerce yıllık gelenektir, asla batıl inanç gözüyle bakılamaz, öz Türk inancıdır.

0 yorum: